Att bearbeta plåt kräver ofta maskiner – och i synnerhet när det sker industriellt. För att bearbeta plåten till önskat slutresultat kan flera olika typer av plåtbearbetningsmaskiner behöva användas. Här tar vi upp ett par exempel och berättar mer.

Innehåll:

  • Gradsaxar
  • Kantpressar
  • Fiberlaser
  • Profilsaxar.

Gradsax

Gradsaxar används för att klippa i plåt. Med hjälp av en sådan maskin kan det göras mycket effektivt och förhållandevis enkelt. Gradsaxar används ofta i industrin när plåt behöver klippas. De senaste åren har modellerna utvecklats märkvärt – där lägre energiförbrukning och lägre ljudvolym är bland de största fördelarna.

Kantpress

Kantpress används för att bocka plåt, vilket är mycket kostnadseffektivt jämfört med att svetsa. Bockning går relativt snabbt att göra och kan ske även med lite tjockare plåtbitar. Dock är en kantpress inte lika flexibelt som att faktiskt ha en svetsare, givetvis – men när plåt ska bearbetas på ett enklare sätt är det ofta att föredra.

Denna typ av plåtbearbetningsmaskiner har en kapacitet, vad gäller bocklängd, som varierar ganska kraftigt. En populär modell på marknaden klarar av mellan 1 250 och 8 100 mm – med presskraft från 40 ton, upp till 1 000 ton.

Vanligast att se på marknaden är kantpressar som antingen drivs av hydraulik eller elektricitet. Det finns även manuella varianter för mindre arbeten. Dessa är oftast betydligt billigare, men har inte samma kapacitet som de stora hydrauliska eller elektriska kantpressarna.

Fiberlaser – modernare än många andra plåtbearbetningsmaskiner

Fiberlaser kan minska produktionstiden drastiskt. På senare år har tekniken blivit mycket populär i Sverige då det gör det enkelt att arbeta såväl precist som tidseffektivt. Fiberlaser används ofta just för att skära i plåt, som andra plåtbearbetningsmaskiner – men det kan också användas för att skära i plast.

En fördel med lasern är att det går att komma åt ytor som är svårbearbetade med andra verktyg. Det kan till exempel handla om insidan av en kork av plast – men motsvarande trånga och svåråtkomliga ytor finns givetvis även i olika plåtprodukter.

Profilsaxar

En profilsax är ett händigt hjälpmedel när skenor eller stålreglar behöver kapas. En flexibel profilsax låter dig växla mellan ett större antal kassetter så att du snabbt och enkelt kan anpassa kapningen efter dina behov. Jämfört med andra plåtbearbetningsmaskiner brukar profilsaxar vara lite mindre till storleken, men det varierar givetvis.

Vilken av alla plåtbearbetningsmaskiner passar dig bäst?