Ska du köpa en spånsug? Eller använder ni redan en på arbetsplatsen? Det finns en rad olika saker man bör ha i åtanke när man arbetar med en spånsug. Det är kraftiga maskiner som inte sällan används i miljöer där det är särskilt viktigt att man har koll på säkerheten. Men vad ska man egentligen tänka på? Först och främst är det bra att ha i åtanke att bära skyddsglasögon och ansiktsmask (eller andningsskydd) om mycket damm bildas i arbetet. Givetvis ger vanliga glasögon inte ett fullgott skydd för ögonen. För den som ser dåligt och behöver skydda ögonen finns det goda lösningar för detta.

Stäng av din spånsug

Något annat att tänka på är att dubbelkolla att maskinen är avstängd innan den kopplas in i väggen. Det må låta självklart, men oavsiktliga starter är något som bör undvikas. Om den som har använt spånsugen innan dig har kopplat ur maskinen – utan att stänga av den – är det ett troligt scenario. Som nämnt lite högre upp så används en spånsug ofta i miljöer där det finns risker för säkerheten generellt. En del miljöer bör man undvika helt och hållet att arbeta i med maskinen. Exempel på det är fuktiga lokaler, eller i närheten av brandfarliga vätskor. Oavsett vilken miljö man arbetar i bör man se till att det är väl upplyst, så att man ser man vad man gör, helt enkelt. Att ha en god överblick över arbetsytan är givetvis en mycket viktig del i att arbeta säkert med en spånsug.

Något annat som inte bör glömmas är arbetskläderna. Att föredra är riktiga, slitstarka arbetskläder. Det man framför allt bör undvika är bära löst sittande klädesplagg som, med otur och oaktsamhet, kan fastna i rörliga delar. Även smycken bör undvikas. Den som har långt hår gör bäst i att använda hårnät. Ska man dessutom arbeta under långa perioder kan det vara läge att införskaffa ett par bra arbetshandskar. Detta för att avlasta händerna och skydda mot nötning och smuts. Ett par handskar med god greppförmåga kan dessutom göra arbetet enklare. Dessa är inte sällan av ett lite tunnare slag, men räcker ofta gott och väl för att åtminstone skydda mot nötning och smuts.