Ett av de material som tagit Sverige med storm är silikon. Vi har av tradition en stor produktion inom gummi såväl som silikon och de användningsområden som kan räknas upp är många. En av styrkan i silikon är dess varierande egenskaper. Silikon är mycket slitstarkt och har beständighet både mot värme och fukt. Detta har bidragit till att man gärna använder silikon i allt ifrån köksutrustning till fogar. Inom industrin finns en bred användning av flytande silikon såväl som fast dito. Polymererna som utgör grunden i silikon anses också säkra att använda inom livsmedelsindustrin.

Här finns en hänvisning till företag i Sverige som jobbar med flytande silikon såväl som med silikon i fast form. Tillverkningen är omfattande och en förutsättning för viss industri.

Flytande silikon inom bygg

Att silikon finns i flytande form är ett tydligt exempel på de många olika sätt man kan modifiera och anpassa materialet utifrån behov. Detta innebär att silikon har kunnat utgöra ett bra alternativ till gummi och plast. Flytande silikon är kanske för de flesta känt genom att man använder silikon i fogar. Både kök och badrum har många springor och håligheter som man täpper till med hjälp av flytande silikon. Då man bedömer materialet som giftfritt finns det ingenting som hindrar att man som lekman lägger fog, eller för den delen bättrar på en befintlig skarv. I köksregionen är det i anslutning till kranar, blandare, diskbänk eller avlopp man finner användningsområden.

Silikon inom legotillverkning

Att tillverka silikonprodukter är en stor marknad som gemene man kanske inte funderar över. Vid en grundligare eftertanke kan man dock hitta allt ifrån sjukvårdsmaterial till gummidetaljer, nappar och förvaringskärl. Allt tillverkat i samma polymermaterial. I Sverige finns exempel på företag som uteslutande jobbat med tillverkning i silikon, plast och gummi ända sedan 2002. TM Rubber och UW-elast är sedan lång tid tillbaks verksamma långt bortom Sveriges gränser. Det senare av dessa har nu blivit ännu större i och med förvärvet av TM Rubber. Företaget ingår i en större koncern och är ett välkänt namn för de verksamma i industrin. Tillverkningen sker i korta serier, som prototyp och i form av legotillverkning i stor skala. Det finns många olika tekniker man kan använda sig av vid arbete med plast och gummi. Allt ifrån formsprutning till formpressning är vanliga sätt att producera detaljer till en rad olika branscher.