God planering viktigt för en lyckad lägenhetsrenovering

Kanske har du hört det förut? För att lyckas med att renovera en lägenhet är god planering en förutsättning. Det är här du sätter en budget, undersöker om tillstånd krävs och sätter prägeln för omvandlingen som hemmet kommer att få. Fortsätt läsa för ett par handfasta tips i planeringen inför en lägenhetsrenovering.

Gör upp en budget

En budget är ett nödvändigt verktyg för att uppskatta kostnaden för att renovera lägenheten. Det är nu du ser om du kan unna dig något lyxigt – eller om du bör avstå. Det är en god idé att räkna med att budgettaket kan överskridas. På så vis står du inte handfallen om några oförutsedda kostnader skulle uppenbara sig.

Det går givetvis inte att komma fram till en exakt summa som renoveringen kommer att landa på. Åtminstone är det svårt att precisera detta på kronan. Jämför gärna olika alternativ för att hålla nere kostnaderna så långt det går. Detta utan att kompromissa med kvaliteten, givetvis.

Tänk långsiktigt

Hur länge planerar du att bo i lägenheten? Om du vet med dig att det kommer vara ditt hem under en mycket lång tid framöver kan du utan problem satsa på en personlig renovering. Om du däremot ska sälja den om några enstaka år kan det vara läge att satsa på något mer allmängiltigt. Annars finns en risk att värdet på bostaden inte stiger i den grad du önskar dig. Renoverar du väldigt personligt, och har en mycket speciell smak, finns givetvis en risk att värdet står stilla helt – eller till och med sänks. Genom att använda dig av tidlösa material och färger kan du få en stor del av pengarna tillbaka.

Behöver du tillstånd?

Bor du i en hyresrätt krävs normalt att du behöver tillstånd från hyresvärden innan du får sätta igång. Undantagen kan vara om du endast ska måla om eller sätta upp nya tapeter, under förutsättningen att det går att arbetet återställa. Bor du i en bostadsrätt får du göra vissa ingrepp, men större arbeten kräver tillstånd från föreningen. I villor krävs inget tillstånd för renoveringar inomhus, men yttre ingrepp kan fordra bygglov.

För vidare tips kring planering och utförande, kan en enkel sökning online på exempelvis ”renovera lägenhet” ge dig mängder av bra information. Lycka till!