Smuts, löv och gräs kan lätt förstöra badupplevelsen. Använd pooltak för att skydda poolen och poolrobot för att hålla den ren. Två automatiska sätt att hålla poolen renare.

Pooltak – Skydd som förlänger säsongen

Ett pooltak har flera funktioner.

 • Skyddar mot skräp, smuts, löv m.m.
  Taket kan vara monterat över hela poolen hela säsongen, eller dras över poolen när den inte används. Allt beroende på dess storlek och utformning. Oavsett så skyddar taket konkret mot allt från grus och smuts till stora grenar.
 • Håller nere uppvärmningskostnaden
  I och med att värmen inte dunstar bort lika mycket från ytvattnet hålls uppvärmningskostnaden nere. Taket är visserligen en stor investering men en del går alltså att ”få tillbaka” på lägre energiförbrukning.
 • Förlänger säsongen
  Många skaffar pooltak främst för att förlänga säsongen. Under hösten blir det kallare ute, blåsigare och inte lika njutbart att bada. Men genom att taket håller borta regn och blåst och samtidigt håller värmen bättre förlängs säsongen som det är behagligt att vara i vattnet.
 • Påverkar PH-värdet
  Regn sänker generellt PH-värdet i vattnet vilket därmed måste regleras med kemikalier. Men pooltaket håller borta regnet och därmed minimeras behovet av att tillföra utjämnande medel.

Poolrobot – Automatisk rengöring av botten och väggar

Även om pooltak används så kommer smuts att uppstå i poolen. Inte minst av de personer som badar. Någon slags planering för hur rengöring av botten kan alltså behövas. Är det en mycket liten pool kan manuella pooldammsugare användas. Man behöver då själv ”dammsuga” upp smutsen med en maskin som ser ut som ett dammsugsmunstycke. Det är däremot bekvämare med en poolrobot. En maskin som sakta rör sig över poolgolvet och suger upp damm, smuts och partiklar. Den är helt självgående och har både filter och uppsamlingspåse. De dyrare modellerna kan även klättra upp på väggarna och på detta sätt hålla rent vid vattenlinjen. Poolroboten rekommenderas till de lite större poolerna som inte enkelt kan rengöras manuellt. De billigaste kostar någon tusenlapp men kan då enbart röra sig på botten. De dyrare är alltså mer flexibla både gällande program, hantering och rengöringsområdet. Glöm inte klor för att hålla vattnet rent från bakterier. Enklast är att kontrollera vattnet med teststickor för att därmed se vad som behöver tillföras.