Utemöbler ger komfort och funktion till ytorna omkring huset. Med ett stort bord och bekväma och enkla stolar, blir terrassen till en härlig plats att umgås på. En gungstol och något som liknar kökssoffa kan göra verandan till ett andra vardagsrum för familjen under årets varma månader. På balkonger, i trädgården och på verandor finns det en hel del man kan göra. Många lägger inte ned lika mycket energi på detta som ytorna inomhus – förståeligt kanske – men gör man det, finns det mycket att upptäcka. Innan du sätter igång med att införskaffa utemöbler finns det en del saker som är bra att tänka på. Här ger vi några på exempel på dessa.

Gör en lista över utemöbler

Börja med att göra en lista. Fundera över hur du vill att verandan ska fungera. Ska det vara en plats för middagar under sommarkvällarna? Eller ska det vara en hörna där du kan slå dig ned med en bok och tända ett ljus? Fundera på hur ytan ska användas och gör en lista därefter.

Provsitt möblerna

Det kan vara lockande att köpa utemöbler på nätet. Även om de flesta butiker har generösa köpevillkor, innebär det en process att behöva lämna tillbaka möbler. Se till att provsitta dem innan du köper. Går du bara på utseendet finns en risk att du ångrar dig. Det spelar ingen roll hur snygga de är, om de inte är bekväma. Precis som med möbler inomhus, alltså.

Tänk på underhållet

På fritiden vill du kanske snarare njuta av bekväma utemöbler, snarare än att arbeta med att underhålla dem. De flesta utemöbler är tåliga för väder och vind – men vissa är mer förlåtande än andra. Försök att hitta möbler som både är snygga, bekväma och som kräver minimalt med underhåll.

Förvaring av trädgårdsmöbler

Innan du köper utemöbler är det bra att fundera på var de ska stå över vintern. Att låta dem stå skyddade, i ett garage eller i en källare till exempel, kommer att addera många år till livslängden. Det här gäller även de allra tåligaste möblerna. Fundera över var de kan stå när de inte används.