Linus Fernström är en f.d. hockeymålvakt som numera är en framgångsrik arkitekt. Hans drömprojekt var med i ett avsnitt av tv-serien husdrömmar under 2021. Programmet ifråga visade Linus drömprojekt som han förverkligade utanför Stenungsund. Projektet är ett minimalistiskt hus fyllt av platsbyggda lösningar. Han kallar huset Villa Fernström.

Huset är inspirerat av Dunalley House

Dunalley House är namnet på ett hus som är beläget i Tasmanien, en ö utanför Australiens kust. Det är ett hus där det praktiska och pragmatiska har blandats med det poetiska. Huset har element av betong, stål och glas som samspelar för att skapa en fantastisk vacker villa vilken är belägen precis vid kusten.

Just Dunalley House är för övrigt ett projekt som en ung familj ligger bakom. Familjen förlorade sin semesterbostad i samband med en stor skogsbrand 2013. Med en begränsad budget och en snäv tidsram byggdes det nya huset med material som skulle vara lite mer motståndskraftiga i händelse av en skogsbrand. Huset har en låg profil och sträcker sig över större delen av fastigheten.

Det är detta hus som har fått stå modell för inspirationen till Villa Fernström. Därför är det fullt logiskt att de bägge husen liknar varandra ganska mycket. Likt Dunalley House ligger Villa Fernström i närheten av vatten, i detta fall Hakefjorden. Även här är huskroppen lång och byggnaden är relativt platt utformad i förhållande till många andra villor.

Linus Fernström – arkitekten som förverkligade sitt drömprojekt

Det är inte bara utvändigt som Villa Fernström är såväl vacker som praktisk. Även invändigt har arkitekten Linus Fernström byggt vidare på den minimalistiska stil där det praktiska blandas med det vackra och smått poetiska. För att åstadkomma detta bestämde sig Linus bland annat för att:

  • Garderoberna i såväl sovrum som barnrum skulle vara platsbyggda.
  • Använda sig av släta luckor som sträcker sig från golv till tak.
  • Sätta in en minimalistisk toalett som ackompanjeras av luckor med en minimalistisk och skarvfri look.

Ett intryck som man får av Villa Fernström är att designen är enkel och funktionell. Samtidigt är allt också noga planerat och avvägt – ingenting har lämnats åt slumpen!