Nu när sommaren börjar närma sig, och man har sommaren 2018 i minnet, så kan det vara en god idé att börja titta på hur luftkylningen i ens bostad ska se ut. För det finns nämligen lite olika alternativ: luftkylare, luftkonditioner och fläkt. Dessa har både sina för- och nackdelar. Vad just du tycker beror till stor del på faktorer som vart den ska placeras, vad syftet är och så vidare. Även om du tänkt att tillbringa sommaren på stranden eller har tillgång till egen pool, är det alltid bra och skönt att ha ett bra inomhusklimat, inte minst när man ska sova.

Skillnader mellan luftkylare och ventilationsprodukter

En vanlig modell av bords- eller golvfläkt endast får luften i rörelse och inte kyler ner luften som de andra produkterna. Luften i rummet fördelas endast, vilket gör det att luften inte upplevs lika varm. Fördelarna med en fläkt i valfri modell är att den vanligtvis är enkel att använda, ofta portabel och är relativt billig vilket gör att man kan köpa flera och ha i olika rum.

En luftkonditionering fungerar nästan som ett kylskåp eftersom den utnyttjar den fysikaliska lagen som innebär att en vätska som avdunstar, också tar upp värme från omgivningen. Kylmedlet som leds in avdunstar till gas som i sin tur kyls ner och som skickas ut av fläkt. En kompressor förvandlar gasen till vätskeform, vilket genererar värme och som leds bort på olika sätt. I en privatbostad leds oftast denna värme ut genom ett fönster. Fördelar med en luftkonditionering är att man kan få låga temperaturer samt att nivån på temperaturen är jämn. Nackdelen är att en slang för att leda värmen ut ur bostaden måste monteras på till exempel ett fönster eller dörr. Detta slipper man till exempel om man istället köper en luftkylare.

Luftkylare verkar på det sätt att den kyler luften genom att använda ångorna från vattentanken istället för att som i en luftkonditionering, använda ett kylmedel. Värmen i rummet används också till hela nedkylningsprocessen och luftkylaren absorberar värmen i luften i rummet. Det finns många fördelar med en luftkylare. Bland annat har en luftkylare en lägre strömförbrukning och är miljövänlig. Den är också flexibel eftersom den är portabel och lätt att använda.