Att renovera ett badrum är ett väldigt stort projekt. Det är både dyrt och tidskrävande men i många fall nödvändigt när skicket börjar bli dåligt. Självklart finns det även dom som renoverar sitt badrum bara för att få en ny stil och det befintliga behöver inte vara gammalt alls. Beroende på vilken sits man sitter i kan det dock i vissa fall vara viktigt att fundera på att även genomföra ett stambyte i samband med att man renoverar sitt badrum. Läs mer här.

Stambyte i badrum – en viktig åtgärd

Vatten- och avloppsstammar har en hållbarhet på 30–60 år och det kan, på grund av det stora spannet, vara svårt att veta när det är dags att byta. Att genomföra ett stambyte när rör och ledningar börjar vara dåliga är dock otroligt viktigt. Väntar man för länge finns en stor risk för både stora och små läckage, något som sedan kommer leda till en vattenskada på ett eller annat vis.

När man genomför ett stambyte måste badrummet rivas renoveras i samband med det och av just den anledningen är det klokt att tänka till om man ändå står inför en badrumsrenovering framöver.

Renovering utan stambyte

Ett badrum behöver renoveras ungefär var 30e år, därefter börjar tätskikten ge med sig. Det finns såklart många saker som kan påverka livslängden på ett badrum, så som hur det sköts och underhålls, men även det kommer förr eller senare att behöva bytas ut får man räkna med.

Man kan renovera sitt badrum utan att genomföra ett stambyte. Det man bör tänka på är dock att kolla upp all nödvändig information innan man påbörjar renoveringen. När byttes stammarna senast? Vilket material har dom och hur lång är hållbarheten för just dessa? Det är otroligt dumt att renovera badrummet för att sedan märka efter några år att ett stambyte är oundvikligt.

Dom två viktigaste faktorerna som avgör om man måste göra ett stambyte i samband med att man renoverar sitt badrum är alltså:

  • Stammarnas ålder
  • Stammarnas skick

Även om det blir dyrare så kan det vara värt att slå dessa två flugor i samma smäll. Alternativet är att renovera ledningar och rör, så kallad relining, men det gör i princip bara att man skjuter ”problemet” ett par år i framtiden.