Airozon är ett sätt att rengöra luften från lukt och mögel. Tekniken bygger på ozon och erbjuds bland annat till luktsanering.

Luktsanering kan behövas av flera olika orsaker. Men den röda tråden är att lukt sprids i bostaden vilket till och med göra den obeboelig. En väg att jobba med luktsanering är att använda Airozon vilket bland annat Amagozon.se i närheten av Stenungsund gör. De förklarar Airozon med följande: Ozon fungerar som ett naturligt rengöringsmedel. Det är ozon som får bort en rad olika mikroorganismer. Däremot är det främst som ett skyddande hinna mot solens strålar som många förknippar med ozon. I atmosfären finns även den funktionen. I ozonet finns tre syreatomer och en av dess bryter sig loss för att därigenom reagera med olika slags föroreningar. Den oxideras i detta fall. Det är på detta sätt som ozon kan användas för luktsanering.

Hur mycket ozon som behövs och hur länge man behöver utföra sanering beror på flera faktorer. Framförallt beror det på hur länge lukten funnits och ”bitit” sig fast. Ju längre tid lukten har funnits där desto längre tid behöver luktsanering pågå. Ett exempel som nämns på Amagazon.se är om man röker i en bil. Sitter man i bilen och röker en kväll kan det räcka med en luktsanering på 15 – 20 minuter. Har en person istället rökt i 30 år i ett rum kan det ta ett par dygn. Det är trots allt ett snabbt sätt att genomföra luktsanering med tanke på hur länge som lukten har byggts upp i rummet eller bilen. Överlag är ozon effektivt eftersom det sprids så lätt. Det kryper ner i springor och under lister där exempelvis mögel lätt fastnar och växer. Det följer ”samma väg som föroreningarna” dvs tränger in i tyger, letar sig in i skrymslen osv.

Om Amagozon.se

Företaget Amagozon är beläget i Myggenäs, strax väster om Stenungsund. De levererar produkter och tjänster inom luktsanering i Stenungsund. På hemsidan nämns exempelvis att de finns representerade i Andalen, Fjällbacka, Smögen och Kinna. Den närmsta staden är alltså Stenungsund men leverans sker alltså i ett betydligt större område. Amagazon.se erbjuder inte enbart Airozon utan även takläggning, installation av ventilation och vissa byggnationer. För ytterligare information kring företaget och dess tjänster – Gå till Amagozon.se.