Drömmer du om en pool? Det är en fantastisk känsla att kunna hoppa ned i en härlig pool när sommarens varma dagar är här. Dock är det mycket viktigt att alltid tänka på säkerheten. En pool kan trots allt även vara farlig, speciellt för barn som gillar att leka, utforska och äventyra. Saknas det skyddsanordningar kan de enkelt ramla ned i poolen när du minst anar det, något som kan leda till mycket allvarliga konsekvenser.

Skydd enligt reglerna för pool i trädgården

Både ordningslagen och Boverkets byggregler ställer krav på att det ska finnas skydd mot drunkning i samband med din pool eller bassäng. Ansvaret ligger hos fastighetsägaren och kraven kan se lite olika ut. Om vattnet är djupare än 20 cm bör det finnas ett staket i närheten av poolen som är minst 0,9 m högt. Barnet ska varken kunna klättra över eller krypa under staketen. Det bör finnas en låsbar grind i anslutning till staketet. När poolen inte används ska den täckas över med ett skydd. Detta skydd ska i sin tur klara av barnets vikt utan att fällas ihop eller ramla ned i poolen.

Se efter barnen noga

Som du märker är det i första hand barnen som är i riskzonen när det kommer till din pool. Det är även bra att tidigt lära barnen bra rutiner i samband med poolbadandet. Det kan exempelvis handla om att de inte får bada ensamma utan alltid med en vuxen som har koll eller att de inte ska springa när de lekar i närheten av poolen. Det är även en bra idé att lära barnen att simma så tidigt som möjligt då detta gör att de kan bada i poolen på ett säkrare sätt. Det är värt att notera att reglerna för säkerhetsanordningar vid poolen gäller för alla, oavsett om man har egna barn eller ej. Det finns i skrivande stund inga krav för pooler som går att flytta, dock bör du beakta att även dessa pooler har i princip samma risker. I slutänden vill man ju att alla ska vara trygga, så det skadar aldrig att vara mer än noga när det gäller säkerhet.