Ska ni måla om? Eller göra en helrenovering av fasaden? Vid arbeten som ska ske runt hela huset kan en skylift eller byggnadsställningar behövas. Det finns för- och nackdelar med båda – och vad som passar dig bäst, beror på dina förutsättningar och din budget.

Skylift är enkelt att komma igång med

En fördel med skylift är tiden det tar att komma igång. Det är ”bara” att placera den på rätt plats och börja stiga. Nåja, det krävs också att den levereras, att du tar dig tid att gå igenom säkerheten och att faktiskt hitta rätt plats att placera den på. Jämfört med byggställningar är skylift dock enkelt att komma igång med. Om man ska hyra en skylift är det viktigt att ha koll på hur lång tid det kommer att ta. Att hyra dem kan kosta omkring 2 500 kronor per dag (priser hämtade från ett företag i Uddevalla). Om man upptäcker att man behöver ett par dagar extra för att slutföra arbetet, kan kostnaderna alltså sticka iväg rejält. Byggnadsställningar är mer förutsägbara på det sättet.

Byggnadsställningar är mindre beroende av omgivningarna

Med byggnadsställningar kan du vara ganska säker på att kommer åt överallt. Med en skylift kan det ibland bli svårt att nå fram till gavlar – eller helt enkelt vissa punkter av huset. Är det ett garage, en bod eller ett förråd i närheten av det område du ska arbeta med, så kan så vara fallet att liften helt enkelt inte räcker till. Ställningar hyrs ofta under längre tid, och ofta med bättre priser. Ett företag i Uddevalla hyr till exempel ut byggnadsställningar för ca 30 000 kronor per månad (efter rot-avdraget). Detta är ställningar för en ”normalstor” villa. För en mindre villa kan företaget i Uddevalla erbjuda ställningar för omkring 20 000 kronor. För en stor villa får man räkna med priser över 40 000 kronor. Ska du bara hyra en fasadställning för en gavel, under en kortare period, behöver du ingen stor budget. Företaget i Uddevalla (som nämns ovan), erbjuder detta för ett par tusenlappar per vecka. För att få en bra offert behöver du ge en mycket detaljerad uppdragsbeskrivning – eller låta firman komma på hembesök och kontrollera hur det ser ut.