Smarta tips för dig som ska byta fönster

För att byta ut gamla fönster mot nya krävs en del jobb och planering. Man behöver för det första ta exakta mått för att undvika onödigt arbete och man behöver även fundera över vilken typ av fönster man ska välja. Ska huset få ett nytt utseende eller är det bara fönstrens funktion, så som isoleringsförmåga, som står i fokus?

Längd och bredd

Innan man beställer nya fönster till sitt fönsterbyte är det naturligtvis viktigt att man tar noggranna mått. Det enklaste är att välja ett fönster som passar där det gamla suttit för att undvika krångliga moment som annars tillkommer. För att få fram så exakta mått som möjligt mäter man karmens storlek. Funderar man på att byta storlek på fönstren behöver man vara extra noggrann eftersom det kan förändra hela husets utseende, ibland till det sämre om man inte är aktsam. Även fönstrets djup har betydelse för att slutresultatet inte ska se konstigt ut.

Omålat eller färdigmålat

Att köpa omålade fönster när man ska utföra ett fönsterbyte är oftast ett billigare alternativ än att köpa fabriksmålade. Det kan kännas som en bra idé men tänk på att måla fönster inte är någon enkel uppgift. Dessutom brukar inte resultatet hålla lika länge som om dom färdigmålade, så även om dessa är dyrare kan det vara värt n extra slant för att slippa besväret. Väljer man däremot aluminiumfönster så är dessa mer eller mindre underhållsfria och man behöver inte fundera på färg över huvud taget.

2- eller 3-glas

Tidigare användes ofta 3-glasfönster tack vare sin isolerande förmåga men glasen har utvecklats med åren och idag räcker det oftast med 2-glas. Dom gånger man bör överväga 3-glasmodell vid ett fönsterbyte är om man bor i ett område där det ofta förkommer starka vindbyar eller andra extrema väder, eller om fönstren ska sitta mot gator där mycket buller och ljud förekommer.

Stil och utseende

En annan viktig sak att fundera på vid ett fönsterbyte är att välja fönster som passar till husets stil och utseende. Panoramafönster till sekelskiftesvillan blir kanske inte så enhetligt, så leta efter något som speglar husets stil och känsla. Är tanken däremot att förändra husets utseende kan man behöva kontakta den kommun man bor i för att få ett godkännande från byggnadsnämnden.