Ordet stambyte låter säkert bekant i dom flestas öron men det är inte alla som vet vad det egentligen innebär. Det är ett stort arbete, som på det stora hela går ut på att byta ur alla rör-, och vattenledningar som finns i en fastighet. Här kan du läsa mer om vad det är, hur och varför det behöver utföras samt hur ofta.

Stambyte – varför och hur?

Anledningen till att ett stambyte behöver genomföras då och då beror helt enkelt på att rör och ledningar slits med tiden och behöver av naturliga skäl bytas ut. Inga material har en evig livslängd och stambyte är viktig för att inte riskera att läckage och vattenskador uppstår. Låter man bli att byta stammarna och olyckan skulle vara framme blir arbetet ännu mer omfattande än själva bytet – något man såklart vill undvika oavsett vilken typ av fastighet det gäller.

Med det sagt är det kanske inte heller så svårt att förstå hur ett stambyte går till. Dom rör och ledningar som transporterar vatten i fastigheten byts ut till fördel för nya – men för att kunna göra det krävs en hel del rivningsarbete för att man ska kunna komma åt dom. Därefter byts rör och ledningar och därefter behöver ytskikten såklart åtgärdas också. Ett stambyte är alltså inget som är gjort på en dag eller två. Det kan ta veckor eller till och med månader, beroende på fastighetens storlek. Varje moment av arbetet är tidskrävande – inte minst med att återställa ytskikt i badrum.

Hur vet man att det är dags?

Ett stambyte och det stora arbete som det kräver behöver tack och lov inte genomföras speciellt ofta. Som fastighetsägare kanske man i bästa fall bara behöver göra den en gång under sin livstid förutsatt att man underhållit stammarna som man ska. Det gör man bland annat genom stamspolning vilket innebär att rören spolas med högt tryck för att undvika att dom sätts igen. Förr eller senare kan det dock vara nödvändig att inte bara rengöra stammarna, utan också att byta ut dom. Följande punkter är bra att utgå ifrån, för att veta när det börjar bli dags att ta tag i det hela:

  • Om stammarna inte är bytta dom senaste 30 åren
  • Vid återkommande problem med stopp eller läckage från rören