Efterfrågan ökar samtidigt som inte tillräcklig många väljer att utbilda sig. Många hantverkaryrken står inför stora pensionsavgångar dom kommande åren och i hela landet, men framförallt i Stockholm, råder stor brist på hantverkare av olika slag. Takläggare, rörmokare och elektriker är nåra av dom yrken där det ständigt saknas folk. För den som är ung och vill ha en säker framtid är det ingen dum idé att utbilda sig inom dom områden där det råder stor brist.

Takläggare och plåtslagare i Stockholm

För den som bor i Stockholm och har försökt få tag i en takläggare eller plåtslagare vet att det inte är helt lätt. Firmorna finns där men dom är ofta fullbokade ett bra tag framöver, och för akuta arbeten kan det vara svårt att få tag i en kunnig hantverkare som kan utföra jobbet som behövs. I storstäderna där det bor fler människor är efterfrågan naturligt högre, och dom som är verksamma inom yrket har mer att göra än vad dom klarar av.

Rörmokare

Precis som med takläggare i Stockholm råder stor brist även på rörmokare. Detta gäller både i Stockholm men även i andra delar av landet, främst på grund av att allt färre yngre väljer att utbilda sig inom området. Många som jobbar som rörmokare har eller är på väg att gå i pension och det finns då inga nya som kan ta över. Arbetsmöjligheterna är stora och för den som är duktig finns dessutom en hel del pengar att tjäna.

Elektriker

Inom elektrikeryrket råder inte lika stora bekymmer som för dom ovan nämna men om inte fler väljer att utbilda sig till just elektriker kommer även det bli ett problem i framtiden. Elektriker behövs inom flera olika områden för att det moderna samhället ska fungera och det finns viss anledning att oroa sig. Samtliga av dessa tre yrkesgrupper är viktiga på alla typer av byggen, stora som små, eftersom alla utgör en viktig roll. Tak- och plåtarbeten, VVS och el är inget man klarar sig utan och eftersom det byggs mer än någonsin är det ett stort problem att det inte finns rätt typ av kompetens. Bor man i Stockholm eller någon annan storstad finns stora möjligheter till en bra karriär inom hantverkarbranschen och det kan vara lönsamt att lägga två eller tre år på att utbilda sig.