Att ett hus ibland måste dräneras må vara något som inte alla har koll på, oavsett om man äger ett hus eller inte. Men, det finns en hel del anledningar till varför ett hus måste dräneras, och det bör man helt enkelt veta om för att huset och dess grund ska stå så bra och stadigt som möjligt. För att ni ska förstå vad vi menar så vill vi helt enkelt förklara varför en husgrund kan behöva dräneras, där vi vill informera er om det som kan vara bra att veta om när ni ska boka en dränering i Örebro.

Dränering- därför bör du göra det

Som sagt så finns det ett flertal anledningar till varför du bör dränera din husgrund då och då, så vida du inte redan har installerat ett välfungerande dräneringssystem som håller marken och dina husväggar i bra skick. Anledningarna till varför du bör dränera marken, exempelvis om du har ett enskilt avlopp, har du här:

  • Marken måste vara stadig

För att ett hus eller en byggnad ska stå ordentligt krävs det att marken under husen är stabil och fast, annars finns det en risk för att den blir svag och att den därmed inte längre klarar av att hålla upp byggnaden lite bra. Detta vill du inte riskera, speciellt om din byggnad står på en redan ojämn mark.

  • Vatten och fukt i marken

En av de främsta orsakerna till att marken runt ditt hus, eller ditt avlopp eller källare, kan behöva dräneras är att marken i sig ofta är helt naturlig. Det innebär alltså att om ditt hus står på vanlig jord så finns det en risk för att vattnet och jorden bildar massor av fukt. Detta kan gå angripa husgrunden, väggar och andra material, som i sin tur försvagar marken och förstör huset.

  • Fukten och vattnet måste ledas bort

Dräneringen görs inte bara för att kontrollera att marken och husets väggar ”mår som de ska”, utan en dränering görs också för att stärka husgrunden och se till att den håller sig stadig. Det vill säga att dräneringen ofta innebär en process där marken måste läggas om, och där husgrunden måste byggas upp med exempelvis dräneringsrör. Med andra ord finns det en del viktiga anledningar till varför en dränering bör göras om ditt hus inte redan står på stabil och väldränerande mark. För att huset ska hålla länge och för att husgrunden inte ska behöva fixeras allt för ofta bör du se till att marken dräneras ordentligt innan ni ens sätter igång med bygget. Vattnet och fukten måste ledas bort från huset, och det görs på bästa sätt genom att dränera husgrunden.