Den klassiska torrbastun har sin tydliga charm. Den som dock letar efter ett mer modernt alternativ kan överväga en infraröd bastu. Den här typen av bastu har gjort sitt intåg på marknaden ganska nyligen, och fungerar som så att den värmer upp kroppen genom strålar av ljus. Precis som namnet antyder är det infraröda strålar som används. De kanske inte låter hälsosamt, men de är helt ofarliga – och värmande. Infraröd strålning får vi naturligt i vår vardag genom solen.

En fördel är att det är lätt att andas i rummet. I en ång- eller torrbastu kan det bli riktigt tungt att göra det när temperaturerna börjar stiga. I en infraröd bastu blir det inte mer än mellan 40 – och 60 grader, men det känns betydligt varmare än så. Kroppen lär garanterat kännas svettig och varm, precis som det ska vara.

Fördelar med infraröd bastu

  • Hälsofrämjande. Infraröd strålning ger ett antal fördelar. Faktum är att det har använts inom medicin och rehabilitering under ganska många år. Det som främst märks är den sköna avslappnande effekten. Strålningen är djupgående och förbättrar blodcirkulationen, som i sin tur kommer med en rad trevliga bieffekter.
  • Energisnål. Praktiskt nog är den här bastutypen mycket energisnål. Även om det kan kosta en del initialt att bygga eller köpa den, kommer den att vara mycket billigt i drift framöver.
  • Behagligt. Temperaturer på mellan 40 och 60 grader låter inte särskilt mycket – men det känns mycket varmt. Eftersom temperaturerna är relativt låga är det fortsatt lätt att andas inne i bastun.

Att bygga själv

Det går inte att bygga en infraröd bastu helt på egen hand. En behörig elektriker behöver anlitas för att se till att värmepaneler samt aggregat installeras på korrekt vis. Med det sagt, så kan allting annat byggas själv av den som är händig. Viktigt är att ventilationen måste bli tillräckligt bra eftersom värmen, även i en infraröd bastu, kan bli hög.

Det finns också olika byggsatser på marknaden. En del är extremt enkla att sätta ihop, medan andra är lite mer avancerade. En del satser är så enkla att man knappt behöver plocka fram verktygslådan.