Väder, vind och ålder sliter på tak, hur vällagt det än var från början. Försäkringsbolagen ersätter inte alla skador. Det kan handla om skador som beror på oaktsamhet, dåligt genomfört arbete eller bristande underhåll. Så om du vill slippa obehagliga överraskningar när du upptäcker en fuktskada och får blanka handen från ditt försäkringsbolag, bör du inspektera taket regelbundet. Kontakta också ditt försäkringsbolag om vilka skador de inte ersätter, och ta det som en vägledning för om du ska låta en professionell takläggare i Danderyd göra en grundlig inspektion.

Exempel på takskador som behöver åtgärdas
Här ger vi några exempel på skador som våra proffsiga takläggare i Danderyd har god vana att inspektera och åtgärda:

Tung snö och is orsakar tryck på taket som kan ge tryckskador, frysskador och takläckage, skador som inte alltid syns utifrån. Skador som du kan undvika om du skottar taket efter kyla och kraftiga snöoväder.

Tung snö kan också få dina takpannor att spricka eller hamna snett. En trasig eller felplacerad takpanna kan snabbt orsaka en dyr vattenskada, då vatten rinner ner i bjälklagen. Men även om du har ett bra undertak kan en trasig takpanna orsaka skador. Bland annat kan den hindra avrinningen och göra att barr och jord med tiden täpper till ventiler och stuprör. En trasig takpanna är lätt att upptäcka och du kan ganska enkelt byta ut den själv. Tänk på att städa rent under och att byta flera takpannor runt omkring. Är du tveksam eller har många trasiga takpannor bör du låta inspektera taket.

Plåttak är hållbart och står bra emot väder och vind. Däremot kan fogar lossa eller tätningar vara illa gjorda, till exempel mot skorstenen, ett takfönster eller en taklucka. Vid kraftig blåst och regn kan regnet blåsa in mellan plåt och undertak och med tiden orsaka vätskador. Det många inte tänker på är att husets rörelser kan orsaka att skarvar i taket mellan huvudbyggnaden och eventuella tillbyggnader kan släppa.

Takpappen kan finnas antingen som undertak eller som tak på enkla byggnader. Ålder eller dåligt underarbete kan få den att börja släppa i skarven. Sitter takpappen som undertak kan en skada vara svår att upptäcka innan väta börjat tränga in och orsaka mögel i bjälklaget.

Behöver du hjälp med takläggning i Danderyd?
Våra erfarna takläggare i Danderyd inspekterar ditt tak och återkommer med rekommendationer beroende på takets skick och dina önskemål. Kontakta oss för en offert redan idag.